40 jaar Judo Ryu Mackaay

Op zaterdag 30 september vierden de volwassenen leden van Judo Mackaay hun achtste lustrumfeest met een workshop krav maga, een tentoonstelling van judoboeken, een lustrumlied en een pubquiz. En natuurlijk een maaltijd, drank en veel gezelligheid.

Tijdens een workshop krav maga leerde Elvedin ons hoe je kunt reageren op een aanvaller met een mes of pistool. De afzonderlijke technieken kregen we nog redelijk onder de knie, maar toen we daarna ‘onder stress’ werden verrast met verschillende aanvallen, bleek pas echt hoe moeilijk deze vorm van zelfverdediging is.

Daarna richtte Erik in de dojo een tentoonstelling in met een kleine greep uit de grote collectie judoboeken van Henny. Vol aandacht bekeken de aanwezigen de verzameling die een mooi beeld gaf van de ontwikkeling van het judo in de afgelopen 80 jaar.

Voor het eten vertelde Grietje hoe het de afgelopen 5 jaar met de club is gegaan. Een roerige periode waarin we ons (tot nu toe) laatste Utrechts Judo Toernooi organiseerden, met alle wisselende coronaregels toch zijn blijven sporten, weer een goed functionerend bestuur en een paar actieve vrijwilligers daaromheen wisten te organiseren, en na een aantal jaren van krimp weer bezig zijn te groeien.

Na de lasagne en de tiramisu werd er luidkeels meegezongen met het jubileumlied dat Anita had geschreven op de wijs van ‘Heb je even voor mij’. Ook tijdens de pubquiz kon nog af en toe gezongen worden. We zijn niet voor niets zangvereniging Mackaay. Behalve vragen over liedjes, waren er ook vragen over judo, over Japan, over onze vereniging en over Utrecht. Ondertussen werd er zwaantjes gevouwen van origami-papier, een sudoku opgelost en foto’s bekeken.

Joop kon het niet laten om zijn kennis duidelijk hoorbaar te verkondigen, wat Adriana inspireerde om hun team ‘De verraders’ te noemen. Ondanks dat werd het team met Joop, Henny, Adriana, Erik en Elsbeth met vlag en wimpel eerste.