Geschiedenis

Op 14 december 1983 werd Judo Ryu Mackaay opgericht door Welmer Welmers en Sjaak Sontrop. De naamgever van onze vereniging behoorde dus niet tot de officiële oprichters. Als trainer wilde Joop Mackaay los staan van het bestuur. Hij vertrouwde de administratieve zaken, zoals die rondom de oprichting, aan anderen toe.

Joop Mackaay: “Toen zijn we aan het zoeken gegaan en toen was er op de Gruttersdijk een karatevereniging die wou er wel judo bij hebben. Daar konden wij terecht. Het was een hartstikke mooie dojo, echt, hartstikke mooi  hoor. Boven op een zolder. We waren een paar maanden bezig. Ik weet niet meer wat het lesgeld was, ik geloof 25 gulden in de maand of zo. We hadden een leuk barretje en daar zaten we met zijn allen te drinken. Het was hartstikke gezellig. En toen hebben we een judovereniging opgericht.”

Het bestuur was erg actief, vooral met betrekking tot de herkenbaarheid van de vereniging. Marijke Verhulst ontwierp het logo met een zittende judoka tegen de achtergrond van de berg Fuji. Er kwamen sporttassen, poloshirts en bodywarmers met het logo. Onder redactie van Marijke Verhulst werd een clubblad uitgegeven.
Naast het judo werden ook toen al activiteiten georganiseerd, zoals kanotochten, theaterbezoeken en fietsspeurtochten. De groep van de seniorenjudoka’s was in de beginperiode zo groot als nu, rond de 25 judoka’s. De leden waren erg actief en betrokken bij de vereniging.

Joop Mackaay: “Na een paar maanden konden we in Lunetten terecht en daar judoën. Dat is via de gemeente gegaan. We werden een heel rijke vereniging eigenlijk. Ja, want er kwam geld binnen en we hoefden niks aan lesgeld aan leraren te betalen. Alleen het zaaltje maar, maar dat was het enige. De mat kregen we van de gemeente. Dus we hadden eigenlijk heel weinig onkosten.”